15 Kasım, 2006

ZEKERİYA SOFRASI VE PANOMUZ

Hafta sonu oytunla kırık dökük bütün oyuncaklarımızı dağıttık.Okullu oldu diye kaldırmıştım ben onları.sadece logoları ve bir kaç arabası ortalardaydı.sonra böyle bi şey yapalım dedim.olur dedi.sevindi.ayırdığı oyuncakları yapıştırdık.böyle bi şey çıktı ortaya.hem böylelikle minikler biraz olsun toparlanmış oldu.
Zekeriya Sofrası
Bu gelenek, Cumhuriyet sonrası Ankara’sında görülmüştür.1930-40’lı yıllarda yaygınlaşmış, günümüze kadar gelmiştir.Adak adama, adağını yerine getirme, yeni dileklerde bulunmak için yapılan bir yemekli toplantıdır.Buradaki yemek, daha çok çerez, yemiş ve yeşilliklerden oluşur.Eski İstanbul ve Bursa’da da örneği görülmüştür.Oralarda geleneğin adı, ‘Zekeriya Peygamber Sofrası’ ya da ‘Peygamber Sofrası’ adıyla adlandırılır. Geleneğin, yüzyılın başında Hicaz’dan gelen ihtiyar bir kadının eseri olduğu söylenmektedir.Zekeriya Sofrası geleneği, genellikle yalnızca kadınlar arasında yapılır.Fakat genç öğrenci delikanlıların ya da ender olarak kadınlı erkekli gurupların katıldığı sofraların da kurulduğu görülmüştür. Sofra, dileği yerine gelmiş bir kadın tarafından düzenlenir.Daha çok Şabanı Şerif ayı içinde yapılır.Sofraya komşu ve akraba kadınlar çağrılır. Sofra açılmadan önce, iki rekat namaz kılınır.Namazdan sonra Kur’an-ı Kerim’in 19.Suresi olan Meryem Suresi okunur.
Zekeriya Sofrası, adını Zekeriya Peygamber’den alır. Sofranın özelliği ise, namaz kılınıp Kur’an okununcaya ve sofraya adak mumu dikilinceye kadar, katılanların birbirleriyle konuşmamalarıdır.Yani, susmak ve konuşmamak, sofranın başlıca kurallarındandır.Bu nedenle davete çocukları götürmezler.Zekeriya sofrasının bir diğer özelliği, sofrada 41 çeşit yiyeceğin bulunması zorunluluğudur.Eğer sofra iki kişi tarafından düzenlenirse 82 çeşit tabağın olması gerekmektedir. Sofraya katılanlar bu 41 çeşit yiyecekten tadarlar.
Sofranın ortasında, adağı yerine gelmiş olan ve sofrayı düzenleyen kadının diktiği mum, sonuna kadar yanık durur.Bu mumun yanına, davete gelenler ve adak dileyenler de birer mum dikerler.Bunlar, “Eğer muradım olursa gelecek yıl Şaban ayında böyle bir sofra kurmayı” ya da “Böyle bir Zekeriya sofrası kurmayı adıyorum” derler.Diledikleri niyet sayısına göre de mum dikerler.
Bazıları, Zekeriya Sofrası’nın dinle ilgili olmadığını söylüyorlar.Fakat, namaz kılınması, Kur’an-ı Kerim okunması, dua yapılması gibi uygulamalar, konunun dinsel yönünü göstermektedir.Sofraya mum yakmak ise dinsel esaslara uymamaktadır.Bir Zekeriya Sofrası Listesi Şöyle:
1)Antep fıstığı , 2)Fındık , 3)Sarı leblebi , 4)Kuru üzüm , 5)Beyaz leblebi , 6)Kuru erik , 7)Dut kurusu , 8)Yerfıstığı , 9) Pestil , 10) Kuru incir , 11)Şeker, 12)Portakal , 13)Mandalina , 14) Ayva ,15) Armut ,16)Muz , 17)Kestane , 18)Hurma , 19)Ceviz içi , 20)Damla sakızı , 21)Vişne kurusu , 22)Kesme şeker , 23)Çikolata ,24)Tepsi böreği , 25)Sigara böreği , 26)Zeytinyağlı dolma , 27)Kuru köfte , 28)Patates salatası , 29)Patates kızartması , 30)Turşu, 31)Bisküvi , 32)Maydanoz , 33)Tere , 34)Roka , 35)Marul , 36)Salatalık , 37)Taze soğan , 38)Havuç salatası , 39)Domates , 40)Tuz , 41)Çörekotu
adresinden alıntıdır

Ben ilk kez böyle bir duada bulundum.allah kabul etsin değişikti.Netten bulduğum bilgiyide sizlere ekledim.Bazı sitelerde çiğ yiyecek olması gerek diyorsada komşum Nigün'ün birbirinden güzel hazırlıklarını görüyorsunuz.Elimden geldiğince yarıdm etmeye çalıştım.Kısır'da komşumuz Birsen'in marifeti.Ve işte böyle..

İnşallah canım komşumun dilekleri her zaman gönlüne göre olur.

HÜNERLİELLERhttp://hunerlieller.blogspot.com güncellendi.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

bu sofra tam benlik :) ellerinize sağlık. görüntü mükemmel, eminim lezzetler de öyledir...
app.

Serra dedi ki...

Allah kabul etsin dileklerinizi.

NAZLICA dedi ki...

Nagihan burda da yapıyorlar bu daveti ama çoğunlukla gidenler bir çeşit yapıp götürüyorlarmış ve hiç mumdan bahsetmediler.Farklı uyguluyorlar herhalde. Yine kuran okunuyormuş ama konuşulmaması gibi bir zorunluluk da yok sanırım. Herkesin dileği kabul olsun canım.

Adsız dedi ki...

Allah kabul etsin

Adsız dedi ki...

Sofra harika görünüyor. Allah kabul etsin.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

selam canım gerçekten de muhteşem bir sofra olmuş bir kez bende katılmıştım bir komşumda bu sofraya.
hadi artık şu yarım işlerini bitir de yeni modellerini görelim baksana herkes bendeki firkete işi şalı istiyor bende nagişe gidin diyorum bilgin olsun.
sevgilerimle

Ayşe dedi ki...

ilginç..daha evvel bu şekil bir adeti hiç duymamıştım..

namaz kılıp okumak,yiyip içmek iyide mum yakmak pek hoş gelmedi gözüme..dinimizde bu bağlamda birşey yoktur..

herhalikarda Allah dileklerinizi kabul eylesin..

NuR dedi ki...

Sevgili Nagihan,
Ben de duydum, ateş görmemiş 41 yiyecek konan sofra diye, Allah herkesin gönlündekini nasibetsin, dualarını kabul etsin. Ben daha çok folklorik olgu olarak görüyorum.
Sevgiyle kal

Adsız dedi ki...

Bu sofra hakkinda bizi aydinlattigin icin tesekkürler.Peygamber sofrasi diye bir sey bende duydum.Ama detaylarini hic bilmiyordum.Bir önce ki yorum gibi mum olayini bende yadirgadim.
Allah dualarini kabul etsin.
Mutlu ve hosca kal.....

Adsız dedi ki...

Canım arkadaşım.Her türlü katkından dolayı sana bir kez daha teşekkür ederim.Zorlu bir günü daha sayenden kolyca atlattım.Ellerin yüreğin dert görmesin.Allah sizlerin de dileklerini kabul etsin.Amin
Nilgün...

nagice dedi ki...

canım komşum ya şımartmışsın beni..sende iyiki varsın.
allah tüm dileklerini ,dileklerimizi kabul etsin..

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails